onsdag 13 mars 2013

Asiens konst

Innevarande period arbetar vi med diverse asiatisk konst i skolan. Alla får välja ut ett land som de vill fördjupa sig i och sedan är uppgifterna fördelade precis som i kursavsnittet om den afrikanska konsten. Det vill säga att vi alla skriver ett litet arbete om konsten i landet vi valt samt att vi målar en målning inspirerad av den kunskap man rotat fram!
 
Jag har valt att läsa in mig på den japanska konsten vilket fått till följd att jag drunknat i information då  det finns så oerhört mycket konstföremål och hantverk bevarat i Japan. Det gick enkelt att läsa sig så långt bort som till 500-talet. På grund av mängden material och storleken på uppsatsen så valde jag att begränsa mig rätt kraftigt. Den riktigt tidiga konsten tog jag inte med alls utan jag började min beskrivning först på 1100-talet då konstens gyllene guldåder Heian inföll, det var också då som konsten kom att utformas till det som sedan fortsatt utvecklas som en sorts populärkultur genom århundradena och ända fram till idag när mangan erövrar världen som just populärkonst. För även om dagens manga skiljer sig en hel del från de gamla träblockstrycken och bilderna historiska bokrullar så finns det även tydligt sammanbindande punkter i tekniska tankar etc. Spännande spännande....
 

Igår kväll satte jag mig och grundade skivan jag ska måla på denna gång. Att utgå från ett vitt underlag kändes helt fel denna gång så jag blandade till en ljus ockraton som jag sedan målade i tre lager då underlaget sög åt sig ordentligt av färgen (tur för mig att jag kom på att jag skulle grunda för det var på håret att jag satte igång ändå). Mot mitten där Geishan som ska bli mitt huvudmotiv är placerad valde jag dock att grunda i en ljusare, nästan vit ton då jag tror att det blir en fördel då jag jobbar vidare med klädnaden.


Idag har jag gjort en enkel tunn blyertsskiss av geishan och övriga element som jag vill ha med i målningen. Att det blev en blyertsskiss denna gång och inte ett direkt målande beror på att jag uppfattar den historiska populärkonsten i Japan som väldigt exakt i sina linjeringar och då vill jag ha en tydlig skiss att utgå från för att kunna återge den detaljen... Det jag funderar på nu är om jag kan integrera några japanska mönster runt ytterkanterna eller om jag ska nöja mig med att infoga ett japanskt ordspråk skrivet med japanska tecken. Jag får väl grunna ett tag så klarnar nog bilden för mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar